BLOG

Mana mudah offline atau online?

Apakah Perbezaan perniagaan offline dan online ?.

Kedua-duanya adalah peniagaan samada peniaga menjual produk fizikal atau digital seperti perkhidmatan, MLM, insuran, pinjaman, pelaburan dan lain-lain lagi. Perbezaan kedua jenis perniagaa ini adalah perniagaan offline dijalankan di dunia nyata manakala perniagaan online dijalankan di dunia maya /siber.

Namun, terdapat sedikit sebanyak perbezaan di antara kedua-dua perniagaan ini. Di antaranya ialah:

  • Perniagaan online

Perlu mendaftarkan domain & hosting berharga RM200 – RM250 SETAHUN. Namun terdapat juga penyedia webhosting yang percuma seperti google serta memiliki blog percuma sebagai ‘kedai’ online anda.

Anda bebas menjalankan perniagaan anda di mana-mana sahaja asalkan anda ada komputer/laptop dan sambungan internet.

  • Perniagaan offline

Lokasi Statik. Anda tidak boleh bawa kedai anda ke mana saja anda pergi. Lazimnya, anda perlu menjalankan perniagaan ini secara sepenuh masa.

Anda perlu ada premis perniagaan dan tentunya jika anda menyewa kedai, kos bulanan perlu ditanggung di antara RM300 – RM1000 SEBULAN bergantung pada lokasi.

Bisnes Online Senjata Perniagaan Masa Kini

 

Buat laman web dan FB di Sabah

Online Senjata Perniagaan Masa Kini

 

Bila dibandingkan antara bisnes online dengan bisnes offline ternyata bisnes online menjangkau jauh untuk memiliki prospek dan peluang yang lebih besar.

Bisnes online memiliki jangkauan pemasaran yang lebih luas manakala bisnes offline memiliki jangkauan pemasaran yang terbatas.

Ramai orang telah memilih usaha bisnes online berbanding bisnis di dunia nyata. Namun walaupun mereka memiliki bisnes offline mereka tetap akan memasarkan secara online .

Nah, jika anda baru ingin menjalankan bisnes online, maka admin akan tunjukkan cara-cara menjalankan bisnes dan kaedah pemasaran yang berkesan disini.